Educaţie şi sănătate

Scolile primare

In comuna au fost scoli confesionale inca de pe timpul mitropolitului Andrei Saguna , scoli ce functionau pe langa bisericile ortodoxe. Aceste scoli erau intretinute cu mari cheltuieli de catre locuitorii comunei . In comuna a functionat doua scoli confesionate in localurile parohiale. Intre 1866- 1880 ca invatatori in aceste scoli au fost : Pavel Monea absolvent a trei clase gimnaziale , Titu Banciu si Matei Folea.

In anul 1894 autoritatile maghiare au construit o cladire pentru scoala de stat, corespunzatore din toate punctele de vedere , care era frecventata de un numar de 95 elevi . Prin infintarea scolilor primare de stat cu predarea limbii maghiare , se urmarea inchiderea scolilor confesionale , in care se preda limba romana.

In prezent exista doua localuri de scoala foarte bune ,cu opt sali de clasa, plus doua sali pentru gradinita de copii . Scoala este dotata cu laboratoarele necesare desfasurarii procesului de invatamant, sala atelier si doua magazii pentru depozitarea materialelor didactice.

In anul de invatamant 1999/2000 scoala a avut un numar de 140 elevi in clasele I-VIII si 60 de copii la gradinita , fiind incadrata cu 11 cadre didactice.

In localul de scoala nr. 2 se afla si o sala pentru camin cultural cu scena fixa,, camere pentru culise etc. In vederea desfasurarii in bune conditii a diferitelor activitati educative. In ultimii zece ani , activitatea cultural-educativa a stagnat foarte mult, insa elanul de care da dovada noul consiliu ales , activitatea se va relua in curand.

Vechiul local de scoala ce a fost construit in anul 1894 , a fost adaptat pentru desfasurarea diferitelor manifestari : nunti, boteze, mese festive etc. A luat fiinta in anul 1969 , in cadrul scolii populare de arta Sibiu, fiind condus cu multa competenta si pricepere de d-na Silvia Candulet . Acest cerc avea ca eleve fetite intre 9 – 15 ani , dar si mai mari si chiar femei casatorite. Produsele obtinute in urma tesutului si cusutului a obtinut premii la toate expozitiile organizate , iar la faza pe tara a obtinut premiul 1.

Dupa o intrerupere de mai multi ani , acest cerc a fost redeschis si functioneaza tot in cadrul scolii populare de arta Sibiu , fiind condus de catre d-na Solomon Valerica , care este si custodele muzeului satesc.

Circumscriptia sanitar-umana

A luat fiinta in anul 1957 , iar ca doctor a fost Szekely Balint si o asistenta medicala . Activitatea medicala se desfasoara intr-un local corespunzator , ce are sala de consultatii, de tratamente si mobilierul necesar. In cadrul acestui dispensar se afla si locuinta corespunzatoare a medicului , cu apa curenta , electricitate, baie si in curand si cu gaz pentru incalzit.

Comuna este deservita in prezent de catre dr. Morariu Silviu , de la dispensarul Arpasu de Sus , si de dr. Muntiu Ioan, de la dispensarul Cirta. In comuna avem permanent un cadru mediu sanitar, in persoana d-rei Stanciu Livia.

Exista in comuna un numar de 32 gospodarii de rudari , ce confectioneaza diferite unelte din lemn de uz casnic si gospodaresc : furci, vase, cosuri din nuiele etc.

Pana in anul 1950 am avut si un vestit cerc de mesteri ceramisti ( olari) care aprovizionau cu produsele lor multe gospodarii din Tara Fagarasului si din partea dreapta a Oltului. Erau prezenti la toate targurile si balciurile ce aveau loc in diferite localitati, cu carele incarcate cu oale . Din cauza lipsei de zmalt si a dezinteresului manifestat de organele puterii de stat in anul 1950 activitatea lor a fost intrerupta.